TŘPYTNÝ DVŮR

dvůr.jpgAutor: Richelle Mead

Nakladatelství: Domino

Žánr: Literatura světová, Dívčí romány

Rok vydání: 2016

Počet stran: 480

Třpytný dvůr: škola a zároveň výnosný podnik. Přicházejí sem chudé dívky z celého Osfridu, aby se zdokonalily ve finesách společenského chování. Jedině tak budou moci uzavřít sňatek s bohatým a mocným mužem z Adorie, Nového světa.
Hraběnka Adelaide se tomuto pravidlu vymyká, ta už díky svému původu vybrané způsoby ovládá. Přesto přichází do Třpytného dvora přestrojená za služku, aby později mohla v Adorii začít nový život. Daří se jí utajit svou identitu před všemi, jen ne před okouzlujícím Cedrikem Thornem, synem bohatého majitele Třpytného dvora.
Když Adelaide zjistí, že také Cedric skrývá velmi nebezpečné tajemství, společně vymyslí plán, jak z jejího podvodu vytěžit maximum. Komplikace na sebe ale nenechají dlouho čekat – nejprve je třeba překonat zrádné moře mezi Osfridem a Adorií, kde pak Adelaide padne do oka budoucímu guvernérovi. A jako by to všechno nestačilo, mezi Adelaide a Cedrikem to pořádně jiskří – a pokud toto jiskření přeroste v plamen, hrozí Třpytnému dvoru skandál a oni dva budou vyhnáni do divoké nezmapované země…

Při čekání na další povídky ze série Selekce jsem začala pátrat po knihách podobného rázu. K mému překvapení jsem ji opravdu našla! A nemusela jsem hledat moc dlouho.

Kniha Třpytný dvůr totiž vyšla letos v Listopadu a má krásných a úctyhodných 480 stránek. A jak tento příběh plný nádherných šatů z hedvábí, zlatých šperků a diamantů dopadl?

Adelaide Bayleyová je potomek Ruperta, prvního hraběte z Rothfordu, velkého osfridského hrdiny. Má skoro všechno o čem může každá chudá dívka snít. Žije ve velké luxusní vile, nosí nádherně přepychové (a velmi drahé) šaty a má spoustu sloužících, kteří jí splní, co jí na očích uvidí.

Jenže zde je důležité slovo skoro. Adelaide nedávno ztratila své rodiče a žije pouze se svojí babičkou. Ta vládne v domě přísnou rukou a naše hrdinka má zakázáno spoustu věcí, včetně samotných vycházek do města.

A protože začínají ztrácet finanční podporu, musí se Adelaide co nejdříve provdat za svého bratrance Lionela. Dívka samozřejmě nesouhlasí, ale má snad na vybranou?

Když však jednoho dne potká ve svém domě mladíka jménem Cedrik, celý svět se jí od základu změní.

Cedrik nabízí její služebné možnost zapsat se do Třpytného dvora. Zde bude studovat historii, politologii a vše, co má správně vychovaná dáma umět. Poté co složí zkoušky popluje i s ostatními do země za mořem, do Adorie.

Zde bude navštěvovat nespočet večírků, kde ji budou představovat zámožným mužům, hledající manželku. Díky Třpytnému dvoru se z chudé dívky stane velmi bohatá žena.

Když se Adelaide dozví o Třpytném dvoře, rozhodne se změnit svůj život a vládnout svému osudu sama. Pojede do Třpytného dvora místo své komorné.

Vše zpočátku vychází celkem dobře, dokud ji Cedrik v kočáře nepozná. A když tento samý kočár zastaví vojáci, hledající uprchlou šlechtičnu, spojí si Cedrik všechno dohromady.

I přesto pokračují ve své cestě a Adelaide potkává své budoucí nejlepší přítelkyně – Tamsin a Miru.

Jenže ani Cedrik není bez chybičky a něco tají. Když Adelaide odhalí jeho tajemství, je šokovaná. Protože jí ale Cedrik jednou pomohl, rozhodne se mu na oplátku pomoct i ona. Jenže kde vezmou tak velkou sumu peněz, kterou Cedrik potřebuje? Co se stane, když se Adelaide dostane do Adorie a padne tam do oka guvernérovi? Mezi čím se její srdce nakonec rozhodne? Zachrání sama sebe, nebo svoji lásku?

yes

NÁZOR:

Tato kniha byla první, kterou jsem od autorky Richelle Mead přečetla. A musím říct, že jsem příjemně překvapená.

Prvních pár kapitol vysvětlovalo prakticky celý život Adelaide. Za to jsem byla vděčná, neboť by mě jistě nebavilo číst o jejím dřívějším životě více než 3 kapitoly. Ale jakmile se na scéně objevil Cedrik, kniha se rozjela a nabírala na tajemnosti a napětí.

Napětí především, protože jsem se neustále obávala toho, kdy na sebe Adelaide něco prozradí nebo ji někdo odhalí.

Tato kniha mi velmi připomínala knižní sérii Selekce, kde si princ musel nakonec vybrat ze 35 dívek. Zde to bylo podobné. Mnoho krásných a talentovaných dívek si mohlo vybírat mezi bohatými muži.

Co se týče akce, tak té se zde také dočkáme. Nejvíce jí je však na konci knihy, kde nás autorka nenechá vydechnout. Nabaluje na nás jedno odhalení za druhým a naše hrdinka musí na posledních pár stránkách sebrat odvahu a vybojovat si možnost k útěku a záchraně.

Abych pravdu řekla, Tamsin jsem si až tak moc neoblíbila, jako Miru. Pomáhala Adelaide kde se dalo a neodsuzovala ji za její názory ani za tajemství, které před všemi musela tajit. Přišla mi jako opravdu dobrá kamarádka – přítelkyně na život a na smrt. S postavami si zde autorka bravurně pohrála a to i z pohledu Cedrika, který neustále sršel samými vtipy.

Knihu jsem přečetla velmi rychle, protože mě zaujala jak svým příběhem, tak autorčiným stylem psaní. Nenudila jsem se ani při jedné kapitole a tak to má u dobré knihy být! Už se nemůžu dočkat na druhý díl, který by se měl více soustředit na přítelkyni Miru :))

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Palmknihy :))

Péťa 🙂

HODNOCENÍ 9/10

dvůr 2.jpg

 

Napsat komentář